Maandag omstreeks 20.15 uur zijn drie jongens van 13, 13 en 15 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting.

De verdachten waren aan het collecteren in de wijk achter de Tesselschadestraat. Het viel een getuige op dat ze niet bij alle deuren langs gingen. Hij vertrouwde het niet. Toen hij hen naar een legitimatiebewijs vroeg, vluchtten twee van de drie weg. De derde werd door hem aangehouden en overgedragen aan de politie. Kort daarna konden de andere twee verdachten door de politie in de omgeving worden aangehouden. Geen van hen woonde in deze wijk.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de groep, soms ook met anderen, regelmatig collectes hield. Daarbij werden onder andere vervalste papieren van een sponsorloop van een school gebruikt. Een bewoner van de Roemer Visscherstraat deed inmiddels aangifte. De politie roept ook andere slachtoffers op zich te melden en aangifte te doen, zodat met succes de zaak aan de rechter kan worden voorgelegd. Er worden meer aanhoudingen verwacht.

Bron: Politie Fryslà¢n