Het Volkel-detachement dat ruim drie maanden met F-16 jachtvliegtuigen in Afghanistan opereerde keert deze week terug. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht landt donderdagmiddag (14 juli) met ongeveer dertig militairen op de vliegbasis Eindhoven. Het grootste deel van het detachement, negentig man, arriveert vrijdagavond (15 juli) met een chartervliegtuig op vliegbasis Volkel. De basis is deze avond daarom langer open voor vliegverkeer.

Ruim honderd mannen en vrouwen hielden zich in Afghanistan onder meer bezig met F-16- verkenningsmissies en Close Air Support om met zogenoemde show of force ISAF-grondtroepen te verdedigen.

Het Volkel-detachement is inmiddels afgelost door militairen afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden, die de taak in Kaboel overnemen tot januari 2006. Het Friese detachement staat onder leiding van luitenant-kolonel Peter Tankink..

Nederland opereert niet meer alleen vanaf Kabul International Airport. Een Belgisch detachement integreert vanaf 14 juli in het Nederlandse detachement waardoor een European Expeditionary Air Wing (EEAW) wordt gevormd.

bron:MinDef