De Dienst Speciale Interventies (DSI) is een nieuwe dienst waarin politie en defensie nauw samenwerken. Hiermee is Nederland 'weer beter voorbereid op terroristische of andere gewelddadige acties', aldus minister Remkes. Minister Remkes (BZK) zei dit 14 augustus in een toespraak ter gelegenheid van de oprichting van de DSI. Remkes: 'Met de speciale dienst gaan het leger en de landelijke politiediensten voor het eerst samen een interventie-eenheid vormen, die zal worden ingezet bij antiterreuracties en tegen de zware misdaad'.

Taak
De Dienst Speciale Interventies krijgt de taak onder alle omstandigheden verdachten van terroristische misdrijven of grof geweld aan te houden, tegen te houden of in het uiterste geval uit te schakelen.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het uitschakelen van iemand met plannen voor een zelfmoordaanslag, het preventief aanhoudingen van terroristen in een woonwijk of het optreden bij gijzelingen.

De DSI valt binnen de organisatie van de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De minister van Justitie gaat over de besluitvorming over de inzet van de DSI.

Speciale eenheden
De DSI is een overkoepelende eenheid in het stelsel van speciale eenheden. Andere speciale eenheden zijn de Arrestatie en Ondersteuningseenheden (AOE's) van de politie en marechaussee en de Unit Interventie van het korps Mariniers.

Bron:BZK