Bij een reguliere controle is in de douches van Sporthal De Meent een verhoogde concentratie van de Legionellabacterie aangetroffen. Uit voorzorg zijn de douches de komende veertien dagen gesloten. Het gebruik van de sporthal blijft gewoon mogelijk. Sporters kunnen douchen bij de douches van de naastgelegen ijsbaan de Meent, die zijn aangesloten op een ander leidingensysteem.

Voor alle sportlocaties van de gemeente Alkmaar vindt regelmatig preventief onderzoek naar Legionella plaats. Bij de laatste controle is de bacterie in verhoogde concentratie aangetroffen in de douches bij Sporthal De Meent. De douches zijn direct afgesloten. De Legionella bacterie wordt bestreden door de leidingen verschillende malen te spoelen met een bacteriedodend middel.

Na het spoelen van de leidingen, wordt opnieuw een monster genomen van het water in de leidingen. Het laboratorium zet dit monster op kweek. Na ongeveer tien dagen moet blijken of de Legionella bacterie weer tot een ‘normale’ concentratie is teruggebracht. Vanwege dit onderzoek blijven de douches de komende veertien dagen zeker gesloten.

De gemeente onderzoekt wat de oorzaak is van het ontstaan van deze verhoogde concentratie van de Legionella bacterie, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Ziek
Wie in contact komt met de Legionella bacterie, wordt niet per definitie ziek. Iedereen die sinds 1 oktober de douches in de sporthal heeft gebruikt en zich ziek voelt, kan zich het beste melden bij de huisarts. De ziekte die de Legionella bacterie kan veroorzaken, de veteranenziekte, is goed te behandelen met antibiotica.

De instellingen en verenigingen die gebruik maken van de douches in de sporthal, zijn inmiddels door het gemeentelijk sportbedrijf op de hoogte gebracht.

bron:Gemeente Alkmaar