Sinds 1 juni is er een Facebook Page over oude Islamitische ansichtkaarten online, beheerd door Leidenaar Rob Smit. De naam: Rob Smit's Vintage Islamic Postcard Page. Het adres: http://www.facebook.com/islamicpostcards.

Smit verzamelt al jaren oude ansichtkaarten. Na een verhuizing naar een nieuwe baan bij een internationale onderneming kwam hij in aanraking met de Arabische cultuur, waarna hij zijn verzamelactiviteiten concentreerde op ansichtkaarten met Islamische onderwerpen. Onderwerpen dus die te maken hebben met de Islam, de Koran, moskeeën en Ramadan, maar ook met architectuur, stadsgezichten en landschappen uit landen waar de Islam belangrijk is, zoals het Midden Oosten, Noord Afrika en de Balkan. Dagelijks worden er à©à©n tot twee nieuwe kaarten toegevoegd.

Waarom nu juist Islamitische onderwerpen? Smit: "Toen ik het internet afzocht naar informatie over mijn nieuwe verzamelpassie kon ik maar bar weinig vinden, althans, niet in à©à©n van de gangbare westerse talen. (Het Arabisch beheers ik helaas niet). Een mooie aanleiding dus om zelf zo'n bron van visuele en historische informatie te beginnen. En liever dan een gewone website of een weblog, koos ik voor een Facebook Page. Deze sociale website heeft nu ruim 500 miljoen gebruikers, en ik bedacht dat er daar toch wel een paar bij moesten zitten met belangstelling voor oude Islamitische ansichtkaarten - hoe obscuur dit onderwerp misschien ook is".

"En ik had gelijk: dagelijks melden zich 10 tot 15 mensen die op de hoogte gehouden willen worden van de aanwinsten (Fans). In de eerste week had ik 125 pageviews, in de tweede week al 400, dus dat gaat de goede kant op. Veel bezoekers klikken bovendien op de I Like-knop die naast iedere ansichtkaart staat, waardoor ze niet alleen hun blijk van waardering geven, maar de betreffende ansichtkaart ook zichtbaar maken voor hun eigen vrienden (Friends) op Facebook. Als dat er veel zijn, genereert dat weer extra verkeer, en zo blijft de gang er lekker in."

Via Smits Facebook Page kunnen bezoekers doorklikken naar zijn internetwinkel, waar de ansichtkaarten te koop zijn.

"En nee," besluit Smit, "ik ben geen moslim geworden. Maar ik vind de Arabische cultuur wel heel indrukwekkend, met name de architectuur, calligrafie en muziek. Mijn CD-collectie telt ondertussen dan ook al zo'n vijftig stuks met Arabische muziek, uit alle hoeken van de wereld!"

Wie meer wil weten kan Rob Smit per email bereiken via [email protected]