De Korpsrecherche van Politie Hollands Midden heeft onder leiding van het openbaar ministerie in Den Haag de afgelopen 17 maanden onderzoek gedaan naar een omvangrijke criminele organisatie. Deze organisatie hield zich onder andere bezig met de uitvoer van grote hoeveelheden verdovende middelen en bediende zich van valse identiteitsbewijzen en vuurwapens.

Achttien verdachten, in de leeftijd variërend tussen de 33 en 52 jaar, zijn in de tweede helft van vorig jaar op verschillende plaatsen in Nederland aangehouden. Een van de verdachten is aangehouden in een penitentiaire inrichting waar hij een straf uitzat in verband met een eerder strafbaar feit.

Twaalf verdachten, afkomstig uit Nederland, Ierland, Groot-Brittannië en voormalig Joegoslavië, zitten op dit moment in voorlopige hechtenis. Van twee verdachten is de voorlopige hechtenis geschorst. Twaalf van de achttien verdachten zullen zich op 14 juli voor de rechter moeten verantwoorden, de overige verdachten zullen zich later moeten verantwoorden.

Ontmanteling
Gedurende het onderzoek hebben achttien doorzoekingen plaatsgevonden op verschillende plaatsen in Nederland. In totaal werden 2300 kilo softdrugs, 1½ kg heroïne, tien kilo cocaïne en à©à©n kilo MDMA in beslaggenomen. Tevens werden vijf vuurwapens en valse identiteitspapieren in beslaggenomen. Met de aanhoudingen van de verdachten verwachten Politie Hollands Midden en het openbaar ministerie in Den Haag een complete transportlijn van verdovende middelen naar Groot-Brittannië te hebben ontmanteld.

Aanleiding onderzoek
Aanleiding van het onderzoek was eerder binnengekomen informatie over een Leidse verdachte die deel bleek uit te maken van de criminele organisatie. Het onderzoek naar deze verdachte leidde de politie onder andere naar een bedrijf in Katwijk die de verpakking en het integrale transport van de verdovende middelen verzorgde.

Bron: Politie Hollands Midden