Wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel doet dit jaar mee aan de Landelijke Fietsdag (LFD), die op zaterdag 28 mei wordt gehouden. De topsportster van Farm Frites is aanwezig bij de provinciale startpunten Scheveningen/Den Haag en Arnhem. In de eerste plaats zal zij de start verrichten, in de tweede zal zij nabij het Watermuseum meedoen met de finish.

Net als vorig jaar is er in elke provincie een speciale LFD-startplaats. Dat zijn dit keer IJmuiden, Den Haag, Lelystad, Winschoten, Joure, Gieten, Diepenheim, Arnhem, Goes, Mierlo en Panningen.
"In al die plaatsen worden er extra evenementen en activiteiten gehouden", aldus Erik Bos van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen dat dit nationale fietsevenement, in samenwerking met vele VVV's en honderden vrijwilligers, organiseert. Het thema van 2005 is Water.
Dit element wordt in het themajaar van vier kanten belicht. Ten eerste wordt er de link gelegd met de historie (Neem maar de VOC en de prachtige grachtenpanden), verder is er de invalshoek dat er ook mensen leven van het water (visserij, watervoorziening, etc.) en ten derde is water ook iets waarvan je kunt genieten (zwemmen,zonnen, waterparadijzen, etc.). Maar ook het vierde subthema Bouwen met en tegen het water wordt niet geschuwd. Dit verwijst onder meer naar onze dijken en andere, soms wereldberoemde waterwerken, zoals de Oosterscheldedam en de Waterkering in Hoek van Holland.

Voor het eerst kunnen deelnemers zich tevoren via internet inschrijven. Dat betekent dat die deelnemers zich digitaal melden, een eenmalige machtiging afgeven en tenslotte de route thuisgestuurd krijgen of afhalen bij het gewenste startpunt.
Op een aantal andere startplaatsen zijn er opnieuw speciale routes voor kinderen of routes voor langeafstandsfietsers. Die laatste zijn gemiddeld zo'n 85 kilometer lang. Een deel van de LFD-opbrengst van de Landelijke Fietsdag gaat naar KWF Kankerbestrijding.

bron:NBTC