Het oefenterrein de Leusder Heide in Leusden wordt zaterdag 26 augustus opengesteld voor natuurliefhebbers. De Leusder Heide is een bijzonder gebied in de provincie Utrecht, dat zich kenmerkt door hoge natuurwaarden.

Het Ministerie van Defensie heeft de Leusder Heide in gebruik als militair oefenterrein voor marine, landmacht en marechaussee. Er vinden onder meer oefeningen met militaire rupsvoertuigen plaats. Het terrein bestaat dan ook voor een groot deel uit open zandvlakte. De Dienst Vastgoed Defensie draagt zorg voor het beheer ervan en zet zich in om de kwaliteit van de natuur te handhaven en waar mogelijk te verbeteren. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat op de Leusder Heide diverse soorten, soms zeldzame, flora en fauna te vinden zijn.

Bezoekers kunnen tijdens een wandeling onder meer de in Nederland zeldzame strubbenbossen aanschouwen. Daarnaast komen in het gebied de zandhagedis, de heivlinder en de roodborsttapuit voor. De Leusder Heide is zaterdag 26 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur geopend. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van vier of acht kilometer over het terrein. Vanwege de mulle zandpaden is de wandeling helaas niet geschikt voor minder validen, rolstoelgebruikers en wandelwagens. 
 
bron:MinDef