Vrijwilligers zetten dit jaar voor het 14e seizoen weer Levende Geschiedenis neer in de Mannenzaal van het St. Pieters- en Bloklands gasthuis. In juli en augustus kruipen de rolspelers in de huid van een historisch personage uit 1907, sommigen al 10 jaar lang! Ze spelen binnenvader Harterink, ondermoeder Van den Biezenbosch of de gastelingen Barend van Gelder, Hendrik Jekel en Jacob Meys. Het is alsof ze in 1907 leven, met het taalgebruik en kennis van gebeurtenissen in het Amersfoort van toen.

Helpen met de bessen en de bonen
Het eentonige leven in dit oude bejaardenhuis wordt af en toe onderbroken door een bijzondere gebeurtenis. Ook bezoekers kunnen daarvan getuige zijn en zelf meehelpen. Op woensdag 6 juli zijn aalbessen geplukt in de tuin aan de Gasthuislaan. Daar bevindt zich de moestuin, waar groenten en fruit voor eigen gebruik worden geteeld. Er zijn zoveel bessen, dat bezoekers wordt gevraagd een handje te helpen bij het rissen van de bessen. Die kunnen dan later worden ingemaakt, of tot bessensap worden gekookt. Helpt u ook mee, dan mag u vast wel een bakje bessen met suiker mee-eten!
Donderdag 28 juli zijn de tuinbonen geplukt. Het doppen van de bonen is een hele klus, dus behulpzame bezoekers/doppers zijn welkom. Dop mee en maak een praatje: er staat in ieder geval een glaasje bessensap klaar.
Dinsdag 9 augustus is er nog meer rijp fruit uit de moestuin binnen. Drie gastelingen zijn binnen gebleven om de ondermoeder te helpen met het schoonmaken van de pruimen en bessen. Ze hopen met bezoekers ondertussen een praatje te kunnen maken. Ook op woensdag 24 augustus zijn grote en kleine helpende handen van bezoekers zeer welkom!

verhalen van toen
Drie gastelingen uit 1907 verblijven in de Mannenzaal; ze staan onder toezicht van de binnenvader en de ondermoeder. Ieder heeft veel te vertellen, over hun leven van nu in 1907 en hoe het vroeger is geweest. Barend van Gelder werkte aan de nieuwe spoorwegen en Jacob Meys was vroeger sigarenmaker. Hendrik Jekel is de intellectueel: als apothekersknecht moest hij kunnen lezen en schrijven. Ondermoeder Van den Biezenbosch is verantwoordelijk voor het wasgoed en kan precies vertellen hoeveel kleren de mannen vies maken en met welke zeep je dat weer schoon krijgt. Binnenvader Dirk Harterink houdt toezicht op het naleven van de huisregels die staan opgetekend in het "Reglement van orde".
Door gesprekken met de gastelingen krijgt de bezoeker uit 2005 een levendig beeld van het alledaagse leven in een klein stadje als Amersfoort rond 1900. Over het rustige en bedaarde leven van de gasteling, maar ook over het drukke verkeer in de stad, met paard-en-wagens, handkarren en wel 20 auto's!

bron:Museum Flehite

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular