Het consumentenvertrouwen is in juli 2006 iets gedaald ten opzichte van juni. Wel zijn er nog steeds meer optimisten dan pessimisten. De lichte daling volgt na tien maanden waarin het vertrouwen onafgebroken steeg. De consumenten oordeelden in juli vooral minder positief over het economisch klimaat. De koopbereidheid veranderde vrijwel niet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Oordeel economisch klimaat daalt sterk
Consumenten waren in juli 2006 aanzienlijk minder positief over het economisch klimaat. Vooral het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden verslechterde. Het oordeel van de consument over de afgelopen twaalf maanden veranderde nauwelijks. Het aantal consumenten dat positief oordeelt over het economisch klimaat overtreft nog wel ruim het aantal dat negatief is.  

Koopbereidheid vrijwel gelijk
De koopbereidheid van de consumenten veranderde deze maand vrijwel niet. De onderliggende indicatoren veranderden echter wel. De koopbereidheid is gebaseerd op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen en op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden.

Het oordeel van consumenten over het doen van grote aankopen verbeterde deze maand fors. Dit is de tweede forse verbetering in drie maanden tijd. Over de eigen financiën in de komende twaalf maanden daarentegen verslechterde het oordeel. Consumenten werden ook iets negatiever over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden.

bron:CBS