Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verplicht een extra reiniging en ontsmetting van lege vrachtwagens die afkomstig zijn uit Duitsland en varkens hebben vervoerd. Aanleiding hiervoor is de constatering van varkenspest op een boerderij in de Duitse plaats Haltern (Nordrhein-Westfalen). De maatregel gaat in na publicatie in de Staatscourant. Het ministerie van LNV roept transporteurs echter dringend op nu al dubbel te reinigen en ontsmetten.

Deze maatregel komt bovenop de verplichte reiniging en ontsmetting bij vervoer van varkens op grond van Europese regelgeving. De invoer van varkens vanuit het in Duitsland getroffen gebied is niet mogelijk als gevolg van maatregelen die de Duitse autoriteiten hebben genomen. Het ministerie van LNV houdt de situatie nauwlettend in de gaten en onderhoudt nauw contact met de Duitse veterinaire autoriteiten. Zonodig zullen aanvullende maatregelen worden afgekondigd.
Het bedrijfsleven is vrijdagmiddag door LNV geïnformeerd over de situatie in Nordrhein-Westfalen en over de getroffen maatregelen.
bron:LNV