De gemeente Wageningen gaat op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld een eeuwig Vrijheidsvuur plaatsen. Dit vuur gaat branden boven in een koperen zuil die een flexibele lengte heeft tussen de 6 en 10 meter. Met dit vuur wil de gemeente blijvend de aandacht vestigen op het thema Vrijheid, een verworvenheid die nooit vanzelfsprekend is. Het Vrijheidsvuur wordt ontstoken tijdens de 60 jarige jubileumherdenking van de capitulatie.

Het Vrijheidsvuur zal jaarlijks als bron fungeren voor de Bevrijdingsvuurestafette. Hierbij wordt het Bevrijdingsvuur door heel Nederland verspreid als Nationale start van Bevrijdingsdag. Deze traditie vindt vanuit Wageningen plaats sinds 5 mei 1948. Aanleiding voor de plaatsing van het Vrijheidsvuur is het bijzondere jubileumjaar 2005 waarin we in Wageningen voor de 60^e keer op een unieke historische plek de capitulatie herdenken. Een gebeurtenis die een feestelijke, visuele markering verdient. Net als de persoon die tijdens de ondertekening van de capitulatie een onmiskenbare rol heeft gespeeld: Z.K.H. Prins Bernhard. Samen met de duizenden veteranen van diverse missies, die de afgelopen jaren op 5 mei door de straten hebben gedefileerd, zal hij voor altijd met Wageningen verbonden blijven.

Met het Vrijheidsvuur wil de gemeente recht doen aan diverse initiatieven vanuit de Wageningse samenleving die pleiten voor een monument ter ere van Z.K.H. Prins Bernhard.

Het Vrijheidsvuur is ontworpen door Hanshan Roebers. De gemeente heeft deze monumentaal ontwerper de opdracht verstrekt, omdat het zijn specialiteit is om monumentale vormgeving toe te passen in een stedenbouwkundige omgeving.

bron:Gemeente Wageningen