"We doen zondag in de kerk alles hetzelfde. Anders zou het lijken alsof we buigen voor het geweld." Dat zegt de Anglicaanse priester Brian Lee, pastoor van de Saint-Botolthkerk in de Londense City vandaag tegenover katholieknederland.nl.

Opvang hulpverleners
Het kerkgebouw van Saint-Botolth staat vlak bij de uitgang van metrostation Aldgate, à©à©n van de locaties in de Britse hoofdstad die gisteren door explosies werden getroffen. Lee vertelt dat de kerk direct na de aanslagen is opengesteld voor de hulpverleners. "Brandweermannen en politieagenten konden hier terecht om te eten en om even bij te komen. En het zit nog steeds vol." Het privà©-kantoor van Lee is in gebruik genomen als "controlekamer".

Lijken bergen
De Anglicaanse priester wacht vandaag een zware taak: "De hulpverleners hebben mij gevraagd erbij te zijn, wanneer zij vanmiddag de stations en metrogangen ingaan om de lijken te bergen." Lee heeft ingestemd en getuigt ondanks dit schrikwekkende vooruitzicht van dezelfde opmerkelijke kalmte die ook veel andere Engelsen sinds de aanslagen lijkt te kenmerken.

Doorgaan
'Carry on exactly as usual' is in Londen het adagium, ook volgens Brian Lee. "We hebben er met de mensen van onze kerk al over gesproken wat we zondag moeten doen. We vonden allemaal dat het een gewone dienst moet worden, maar wel met de mogelijkheid om kaarsen aan te steken voor de slachtoffers. Iets anders doen zou voelen als buigen voor het geweld. And they will not beat us."
 
bron:RKK