De Koninklijke Luchtmacht begint op maandag 5 september met de berging van een Britse Halifax LV 905 MK III. De bommenwerper stortte in de nacht van 24 op 25 mei 1944 neer in de Oranjepolder bij het Brabantse Hank. In het vliegtuigwrak zitten mogelijk de resten van vijf bemanningsleden. Het college van de gemeente Werkendam (waar Hank thans deel van uitmaakt) heeft besloten om te gaan bergen uit piëteit richting slachtoffers en nabestaanden.

Het Britse vliegtuig maakte deel uit van een armada van 432 vliegtuigen voor een
bombardement op een spoorwegemplacement bij het Duitse Aken. Op de weg terug naar
Engeland werd de Halifax door een Duitse nachtjager van het type Messerschmitt
neergeschoten. Alle zeven bemanningsleden afkomstig uit Engeland, Canada, Zuid-Afrika en Rhodesië (het huidige Zimbabwe) van het toestel kwamen om het leven. Staartschutter sergeant George Hurbert Butler is het enige geïdentificeerde slachtoffer en ligt begraven op de erebegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Nog een ander bemanningslid ligt als 'Unknown Soldier' op deze begraafplaats. Van de overige bemanningsleden wordt aangenomen dat de stoffelijke resten zich in of om het wrak bevinden.

Naast de vermoedelijke aanwezigheid van stoffelijke resten is de grond mogelijk vervuild door asbest, olie en brandstof. Asbest werd in kleine hoeveelheden gebruikt als isolatie tussen de motoren en de brandstoftanks. Omdat het hier gaat om een vlucht na een bombardementsoperatie, wordt aangenomen dat zich geen zware explosieven meer in het wrak bevinden.

Het project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van burgemeester drs. H.A.G. Hellegers. Kapitein Hans Spierings van het Logistiek Centrum van de Koninklijke Luchtmacht heeft de leiding over de operatie terwijl Heijmans Speciale Technieken te Opijnen de bergingswerkzaamheden verricht. Ook de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) van de luchtmacht zijn bij deze berging betrokken. De operatie zal zeker vier weken in beslag nemen.

bron:MinDef