De Koninklijke Luchtmacht opent op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni de deuren van Vliegbasis Leeuwarden. Bezoekers kunnen kennis maken met personeel, materieel en verschillende activiteiten van de luchtmacht. Defensie is een onderdeel van onze maatschappij, maar een persoonlijke kennismaking met de krijgsmacht is voor het publiek vaak niet mogelijk. Daarom opent Defensie jaarlijks haar deuren. Tijdens de Open Dagen laten militairen van de krijgsmachtdelen aan de Nederlandse bevolking zien met welke technieken, tactieken en middelen zij invulling geven aan hun taken.

Demoteams uit binnen- en buitenland doen ook dit jaar weer met de vliegshow mee. Onder meer de Red Arrows, Patrouille de France, Patrouille de Suisse, Royal Jordanian Falcons en de Nederlandse demo F-16 en PC-7 geven acte de présence. Absoluut hoogtepunt dit jaar vormt het unieke optreden van het Amerikaanse demonstratieteam 'The Blue Angels'. In het demoseizoen 2006 geven de Blue Angels slechts één optreden buiten de Verenigde Staten en Canada, dat plaats vindt op Leeuwarden. Vorig jaar bekeken circa 17 miljoen mensen in de Verenigde Staten en Canada de show van de 'Blue Angels'. De Blue Angels gaven in 1965 hun laatste luchtshow in Nederland.
Naast de vliegshow zijn verschillende vliegtuigen, helikopters, geleide wapens en grondapparatuur opgesteld in een zogenoemde static show. In een uitgebreide tentoonstelling kunnen bezoekers alle mogelijke aspecten van het luchtmachtbedrijf zien en bijvoorbeeld kennis nemen van de ontwikkeling van onbemande systemen en de JSF, de beoogde opvolger van de F-16.

Behalve de luchtmacht presenteren zich ook eenheden van de Koninklijke Marine, Landmacht, Marechaussee en het Commando DienstenCentra. Daarnaast presenteren een groot aantal opleidingsinstituten, verenigingen en organisaties uit de luchtvaartwereld.
bron:MinDef