Aan de inzet van de C-130 Hercules in Afghanistan komt deze week een einde. Het toestel voert op 19 oktober zijn laatste operationele vlucht in het gebied uit. Ruim een jaar vloog de C-130 voor de ISAF-missie. Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht bleek de afgelopen maanden onmisbaar voor de opbouwfase in Uruzgan. Na vele landingen op zanderige strips, waaronder die van Tarin Kowt, keert de Hercules terug naar zijn thuisbasis in Eindhoven. Zowel de bemanningen als het toestel hebben hun maximale inzetduur bereikt.

De Nederlandse militairen in Afghanistan zullen de Hercules node missen. Na het vertrek ervan zullen zij meer afhankelijk zijn van de transportcapaciteit van de coalitietroepen in het gebied. De C-130 was sinds september vorig jaar gestationeerd op Kabul International Airport  en werd onder meer ingezet om de kampen in Uruzgan te bevoorraden. In de ontplooiing van de Deployment Task Force  speelde het transportvliegtuig een cruciale rol. Het kon iedere keer vijftig man personeel en twee pallets vracht meenemen.Tegen eventuele vijandelijke hittezoekende of infrarood anti-luchtdoelraketten is het vliegtuig standaard uitgerust met zgn. chaff-dispencers flares en het Missile Approach Warning System. Ook is de Hercules voorzien van extra kevlar platen en gepantserde ramen.

Nederland nam de twee C-130 Herculessen in 1994 in gebruik. Het type was het eerste vliegtuig van de vernieuwde luchttransportvloot van de Koninklijke Luchtmacht. Gelet op het belang bij crisisbeheersingsoperaties en voor het uitvoeren van hulpvluchten heeft de Defensie besloten er nog twee aan te schaffen. De voormalige Amerikaanse toestellen worden momenteel vliegklaar gemaakt en gemodificeerd naar de Nederlandse wensen. In 2008 krijgt de Koninklijke Luchtmacht ze ter beschikking.

De Herculessen werden de afgelopen jaren veelvuldig ingezet voor buitenlandse missies (Bosnië, Afghanistan) en humanitaire vluchten in onder meer Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Tijdens de Kosovo-crisis in 1999 bewezen de C-130’s hun waarde door niet alleen Nederlandse eenheden in het gebied te bevoorraden, maar ook hulpgoederen voor Kosovaarse vluchtelingen naar Albanië te brengen. Vanaf april 2002 nam een C-130 vanuit Kirgizië voor een half jaar deel aan operatie "Enduring Freedom".

bron:MinDef