Zondag, 3 juli, vertrekken drie F-16's van de Koninklijke Luchtmacht naar Aruba om te helpen zoeken naar het vermiste Amerikaanse meisje Natalee Holloway. De toestellen beschikken over speciale apparatuur waarmee het eiland kan worden afgespeurd.

 

De drie toestellen maken de reis van zo'n 7000 km naar Aruba via de Azoren en worden onderweg bijgetankt door een KDC-10. Met dit transport- en tankvliegtuig wordt ook het materieel en het detachement van ongeveer 40 luchtmachtmilitairen vervoerd. Maandag in de loop van de middag arriveren de F-16's op vliegveld HATO waar ze worden gestationeerd. In overleg met de autoriteiten op Aruba wordt de inzet van de F-16's bepaald. De duur van de inzet is nog onbekend.

De F-16's maken bij de zoektocht gebruik van de zogeheten Mars-pod (Medium Altitude Reconnaissance System) met daglichtcamera's of een targeting pod waarmee infraroodbeelden kunnen worden gemaakt. Het targeting pod doelaanwijssysteem is een gondel die onder het vliegtuig wordt gemonteerd, met daarin een lasergestuurde doelaanwijzer en een tv- en infraroodcamera. De Mars-pod is ook een gondel met daarin twee Recon Optical KS-87B daglichtcamera's uitgerust met 12 inch lenzen (306mm) die zeer gedetailleerde opnames kunnen maken. De camera's kunnen ook van andere objectieven worden voorzien. Per camera wordt een filmcassette meegevoerd met 75 meter film, waarmee ongeveer 600 opnames gemaakt kunnen worden. Deze opnames worden na terugkeer door specialisten, zogeheten Mobile Film Processing Unitsafkomstig van vliegbasis Volkel geanalyseerd. De vlieghoogte van de F-16's zal variëren.

F-16 fotoverkenners worden tijdens operaties niet alleen ingezet voor het in kaart brengen van de situatie op de grond, maar ook voor het het uit de lucht controleren van bijvoorbeeld wapenopslagplaatsen. Ondermeer tijdens de NAVO-operaties op de Balkan fotografeerden Nederlandse F-16's doelen voor en na luchtaanvallen door NAVO-vliegtuigen. In eigen land worden F-16's van de Koninklijke Luchtmacht als fotoverkenners regelmatig ingezet voor justitiële taken. Daarnaast zijn ze de afgelopen jaren gebruikt om bij extreem hoge waterstanden de toestand van rivierdijken te fotograferen en zwakke plekken te lokaliseren.

bron:MindDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular