Op vliegbasis Soesterberg worden vrijdag 13 en maandag 16 oktober vlieger-infodagen gehouden. Schoolverlaters kunnen kennismaken met het beroep van jacht- of helikoptervlieger. De Koninklijke Luchtmacht heeft jaarlijks veel nieuwe vliegers nodig.

Door de toename van de vliegcapaciteit met transportvliegtuigen en –helikopters en de uitbreiding van het aantal bemanningen per toestel vanwege de voortdurende inzet bij operaties, is er structureel meer personeel nodig.

Belangstellenden krijgen op beide dagen een uitgebreide voorlichting. Operationele vliegers geven vanuit de praktijk uitleg over hun werk. Ook zijn diverse vliegtuigen en helikopters van dichtbij te bekijken.

Na een algemene opleiding tot officier start de vliegeropleiding op de Pilatus PC-7 op vliegbasis Woensdrecht. Daarna wordt de opleiding voortgezet in de Verenigde Staten, voor toekomstige jachtvliegers op de F-16 in Tucson en voor helikoptervliegers op Fort Rucker. Na brevettering worden de nieuwe vliegers omgeschoold naar het type vliegtuig of helikopter waarop zij in Nederland bij een operationeel squadron gaan vliegen. De gehele opleiding duurt ruim drieëneenhalf jaar.

bron:MinDef