In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 mei wordt er in de regio Noord-Holland Noord weer Luilak ´gevierd'. Het is van oudsher een kwajongensfeest waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers wakker te maken. Maar jongeren plegen tegenwoordig ook ernstige vormen van baldadigheid of vernieling. Wanneer ouders daarop door de politie worden aangesproken reageren ze soms verbaasd met de mededeling: ´Ja maar het is toch luilak?'.

De Luilakviering is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Sommige ouders verlenen hun kinderen toestemming om er aan mee te doen en wekken ze zelfs in het holst van de nacht. Ze kruipen zelf terug in bed en zijn verbaasd wanneer de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt.

Ook vorig jaar zijn er in de regio in de Luilaknacht brandjes gesticht, is er gevochten en zijn er vernielingen gepleegd. De samenleving pikt dit soort vormen van ´vermaak' niet meer. Bewoners proberen hun eigendommen te beschermen en stellen burgerwachten in. Zij zijn geïrriteerd en laten zich soms gaan bij een confrontatie met vernielzuchtige jeugd. Bij scholen en winkelcentra moeten bewakingsbedrijven de zaak in de gaten houden. De politie zet extra agenten in.

Het smeren met zeep, zoals de kleinste deelnemers ´onschuldig' doen, is naar de letter van de wet al een overtreding (baldadigheid). Smeren of gooien van boter of eieren op gevels is een misdrijf (vernieling) aangezien er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Gebruik van purschuim of secondenlijm steekt ook de kop op. Wanneer een slot of automaat met iets dergelijks wordt dichtgesmeerd levert dat honderden euro's schade op.

De politie treedt waar mogelijk op maar zij doet ook een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te begeleiden en zeker niet alleen met materialen de straat op te laten gaan. Boter en eieren kunnen beter gebruikt worden voor een gezellig ontbijt met het gezin op de vroege zaterdagochtend.

bron:politie Noord Holland Noord

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular