Lútsen Kooistra krijgt SpaanprijsAan Lútsen Kooistra (1951), hoofdredacteur/directeur van het Friesch Dagblad, is de Spaanprijs 2005 toegekend. De prijs, genoemd naar de in 1969 overleden protestantse journalist J. B. Th. Spaan, wordt tweejaarlijks toegekend aan iemand die in publiciteit of anderszins op godsdienstig terrein vernieuwend is (geweest).

De driekoppige jury van de Spaanprijs (̢? 2500,- en een oorkonde) is onder de indruk geraakt van de wijze waarop Kooistra de laatste zelfstandige christelijke krant van Nederland (oplage 20.000) relevant weet te houden in berichtgeving en commentaren.

Dat de krant zich in de ontwikkelingen van de media weet te handhaven is volgens de jury vooral te danken aan Kooistra's visie en vakmanschap. Ook prijst zij dat het blad met zijn weekeditie 'Het Goede Leven' een nieuw, landelijk initiatief heeft durven nemen. De Spaanprijs 2005 krijgt Lútsen Kooistra op een nader te bepalen dag in het najaar uitgereikt.

Niet zelden bekennen winnaars van de Spaanprijs dat ze tevoren nog nooit van de prijs, de stichting of de naamgever hadden gehoord. Dat gaat niet op voor Kooistra, die in de jaren tachtig in de jury zat.
Recente winnaars van de 30-jarige Spaanprijs waren prof. Anne van der Meiden, communicatiedeskundige (2003), Vonne van der Meer, schrijfster (2001) en Leo Fijen, KRO-tv-man (1999).

Bron: J.B.Th. SpaanstichtingComments are closed.
%d bloggers liken dit: