Alles wat in Nederland vliegt, loopt, kruipt en groeit wordt zo goed mogelijk geteld en gevolgd door de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF). Duizenden vrijwilligers gaan daarvoor jaarlijks het veld in. Wilt u ook groene onderzoeker worden? Kom naar een van de VOFF-velddagen die dit voorjaar en zomer worden georganiseerd. Deze excursies vormen een uitgelezen mogelijkheid om nader kennis te maken met verschillende soortgroepen, het tellen van soorten, uw kennis uit te breiden en om met andere natuurvrijwilligers in contact te komen.

Wat?
Tijdens de velddag kunt u in de vorm van excursies kennis maken met het inventariseren van verschillende soortgroepen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor zoogdieren, vlinders, vogels, hogere planten of amfibieën, maar ook minder bekende soortgroepen als paddestoelen, insecten of (korst)mossen.

Waar en wanneer?
Zondag 17 juli is er een VOFF-velddag in de Amsterdamse Waterleiding Duinen bij Heemstede-Aerdenhout (Noord Holland). De velddag begint om 9.30 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. Zowel s ochtends als s middags is er een excursie, beide duren 2 tot 2,5 uur. Uiteraard kunt u ook deelnemen aan beide excursiemomenten.

Welke soortgroepen zijn vertegenwoordigd?
Hieronder vindt de soortgroepen die tijdens de velddagen zijn vertegenwoordigd. Erachter staan de organisaties die zich met deze groepen bezighouden. Voor meer informatie kunt u ook hun website bezoeken.

Reptielen-, Amfibieën- en Vissen, RAVON, www.ravon.nl
Vaatplanten, FLORON, www.floron.nl
Vogels, SOVON Vogelonderzoek Nederland, www.sovon.nl
Zoogdieren, VZZ, www.vzz.nl
Paddestoelen, NMV, www-mlf.sci.kun.nl/nmv
Mossen, BLWG, www.blwg.nl
Insecten en andere ongewervelden, EIS-NL, I www.naturalis.nl/eis
Insecten, spinnen en duizendpoten, NEV, www.nev.nl
Nachtvlinders, TINEA Stichting Faunistisch Onderzoek Nachtvlinders,
Veldbiologie algemeen, KNNV, www.knnv.nl
Mollusken, ANEMOON, www.anemoon.org
Dagvlinders, dagactieve nachtvlinders en libellen, de Vlinderstichting, www.vlinderstichting.nl

bron:VOFF