Woensdag 15 februari houden ING-vakbondskaderleden uit Nederland en België een
manifestatie in Amsterdam RAI. De naar verwachting paar honderd kaderleden willen aan de ING-directie een signaal afgeven om te komen tot een sociaal plan. De manifestatie wordt georganiseerd door vier Nederlandse bonden (FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, de UNIE en BBV-VKBV) en vier Belgische bonden (ACLVB, BBTK, LBC-NVK, en CNE-CSC).

Bestuurder FNV Bondgenoten Leo Vlek namens de bonden: 'De manifestatie kondigt het sociale faillissement van ING aan. Sinds de komst van Michel Tilmant is er een duidelijke kentering in het beleid. Outsourcing, reorganisaties en streamlining zijn de nieuwe toverwoorden. En het personeel betaalt de rekening want het blijkt onmogelijk om met de directie te komen tot een goed, sociaal plan.'
Vakbonden en directie zijn al maanden in gesprek over een sociaal plan. Inzet van de bonden is met name gericht op het behoud van werkgelegenheid. De bonden willen vooraf betrokken worden bij de sourcing van onderdelen. Hiermee willen ze voorkomen dat de keuze van een vendor verstrekkende sociale gevolgen heeft voor het personeel.
'Tot op heden zijn al onze initiatieven en ideeën om mee te denken door de ING-directie afgewezen. Met moeite hebben we voor elkaar gekregen dat een werknemer die mee overgaat naar de vendor terug bij ING mag komen als hij buiten zijn schuld om binnen twee jaar wordt ontslagen. En daar hebben wij als bonden op ingeleverd, want wij wilden iedereen die terugkeergarantie geven', aldus Vlek.
In november 2005 kondigde ING aan dat in de komende twee à drie jaar ongeveer 5.000 banen in Nederland en België zullen verdwijnen. Bij ING Nederland werken 30.000 mensen, bij ING België zijn 10.000 mensen werkzaam.
bron:FNV