Op Sail Amsterdam, een van de grootste nautische evenementen ter wereld, is de Koninklijke Marine ruim vertegenwoordigd. Naast het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. De Ruyter, het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam en de onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw zijn ook de mariniers van de partij. Op de kade van het Java-eiland hebben ze een compleet dorp ingericht. De buitenlandse marine inbreng bestaat uit het Turkse fregat Barbaros.

Bezoekers aan Sail mogen zich vrijdag (19 augustus) vergapen aan het grootste nog varende traditionele zeilschip ter wereld, de Sedov. De 117,5 meter lange viermaster komt om 14.00 uur aan in de IJ-haven.

Ook op deze derde dag van het zeilspektakel kunnen belangstellenden in het oostelijk havengebied de 21 'tall ships'bezichtigen. De bemanningen van deze grote zeilschepen zullen in de middag in vol ornaat meedoen aan de Street Parade. Ze marcheren van het Centraal Station via de Stopera naar de marinekazerne.

Buiten de tall ships, de oude historische schepen en de moderne jachten is er veel muziek, cultuur en vertier tijdens Sail. Op in totaal zes podia verspreid over het oostelijk havengebied treden dj's en bands op. Het festival richt zich vooral op jongeren, met naast een optreden van dj Junkie XL aandacht voor de arbeidsmogelijkheden in de maritieme sector.

De dag wordt traditioneel met vuurwerk afgesloten. Het vijfdaagse evenement Sail duurt nog tot en met zondag.
 
bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular