Marineduikers leveren hightech militaire bijstandDe laatste vier jaar is de inzet van de duikers van de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine in het kader van militaire bijstand aan civiele autoriteiten elk jaar verdubbeld. Daarbij kan de hulp van de DDG worden ingeroepen door zowel Binnenlandse Zaken als Justitie. In dat laatste geval gaat het meestal om het opsporen van vuurwapens, stoffelijke resten, drugs of ander bewijsmateriaal. Sinds kort kunnen de marineduikers daarvoor ook het hightech onderwatersysteem Remus aanwenden.

De afgelopen vier weken heeft de DDG Remus viermaal ingezet om een Officier van Justitie te assisteren. De Remus is een AUV, een Autonomous Underwater Vehicle oftewel een zelfstandig varend onderwater vaartuig, voorzien van een side scan sonar. Voorafgaand aan een missie programmeert de DDG deze torpedo via een laptop om een bepaald gebied af te zoeken. Na terugkomst wordt de schootcomputer weer aangesloten op het systeem voor het downloaden en analyseren van de sonarbeelden. De DDG test sinds april twee Remussen. Het systeem is echter zo gebruiksvriendelijk dat het Remus-team ze al een aantal keren bij daadwerkelijke operaties heeft gebruikt: in Amsterdam en in Limburg, nabij Maastricht.

In Limburg werd de DDG te hulp geroepen om in het Prins Albertkanaal te zoeken naar bewijsmateriaal in een rechtszaak. Na aankomst nam het drie kwartier in beslag om een dieptescan uit te voeren, GPS-referentiepunten te schieten en vervolgens de Remus te programmeren. Daarop werd in een tijdsbestek van vijftien minuten een gebied gescand waar diverse duikers normaliter vele uren over doen. Dit leverde meerdere contacten op. Een verkennende duik leerde dat het een dumplek betrof voor scooters, fietsen, auto-onderdelen en ander schroot. Nadat het gros was verwijderd, werd een progressive grid- zoekplan uitgelegd. Minutieus zochten daarop duikers van politie en marine de bodem af.

Talloze nummerplaten, plastic zakken, een kluis en ondefinieerbare attributen verder moest geconcludeerd worden dat het gezochte object niet op die locatie aanwezig was. Ook dat is een constatering waar een Officier van Justitie mee verder kan in zijn onderzoek. Overigens werd wel een revolver aangetroffen, die verpakt in een plastic zak in het kanaal was gedumpt. Mogelijk dat Justitie met deze vondst een andere zaak kan afronden.

Bron: Overhied.nlComments are closed.
%d bloggers liken dit: