Hr.Ms. Amsterdam en Hr.Ms. De Zeven Provinciën verlaten op maandag 22 november de haven van Den Helder om deel te nemen aan het internationale vlootverband Task Force 150. De marineschepen voegen zich bij een eerder vertrokken onderzeeboot om de komende maanden te worden ingezet voor Operatie Enduring Freedom in het gebied rondom het Arabisch schiereiland en de Indische Oceaan.

De Nederlandse maritieme deelname aan Enduring Freedom is omvangrijker dan voorheen, aangezien er eerder meestal à©à©n fregat deelnam. Bovendien levert de
Koninklijke Marine met commandeur Hank Ort, de commandant van Task Force 150,
à©à©n van drie grote internationale maritieme commando's in de regio.

De Koninklijke Marine draagt met Task Force 150 bij aan een stabiel en veilig gebied rond het Arabisch Schiereiland, waarin terroristische organisaties de zee niet meer kunnen gebruiken voor transport van wapens of voor het plegen van aanslagen, en waarin de landen uit de regio zelf kunnen gaan werken aan veiligheid en stabiliteit in hun zeegebied zodat de veiligheid en de continuïteit van het economisch maritieme verkeer gewaarborgd blijft.

Commandeur Hank Ort, commandant van de Netherlands Maritime Force, betrekt met zijn staf het nieuwe luchtcommandofregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën, dat als vlaggenschip van het internationale eskader zal dienen. Task Force 150 bestaat verder uit schepen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Pakistan, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het commando varieert in grootte van 7 tot 16 schepen.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, zal bij het vertrek aanwezig
zijn. De schepen keren in mei 2006 terug in Den Helder.

bron:MinDef