Wanneer op 8 augustus in het Chinese Beijing National Stadion de Olympische Zomerspelen 2008 worden geopend, wordt het podium belicht door de Deense specialist in podiumbelichting, Martin Professional. Hiervoor wordt een intelligent, computergestuurd belichtingsysteem ingezet met in totaal 1.100 podiumlampen. Zo wordt de openingsceremonie voor het oog van de wereld perfect in ‘the spotlights’ gezet.

Het enorme computergestuurde belichtingsysteem is het grootste dat ooit voor een evenement werd gebouwd. Ook voor Martin is het de grootste klus ooit. Martin zet voor dit systeem haar krachtige MAC 2000 Wash en de nieuwe MAC 2000 Wash XB moving head podiumlampen in.

 

In het totale systeem vormen de Martin MAC 2000 Wash podiumlampen het merendeel van alle gebruikte lampen. De meeste MAC podiumlampen worden opgehangen aan de dakconstructie van het stadion en enkele honderden worden uitgelijnd aan een hoog balkon bevestigd. Het lichtdesign is in handen van het Chinese Sha Xiaolan en de algemene lichtvoorziening wordt verzorgd door de Chinese televisie (CCTV). Daarnaast is een aantal kleinere toeleveranciers bij het project betrokken, waaronder het Chinese bedrijf Beiao. De belichtingsspecialisten zijn in maart begonnen met de installatie van het systeem. De programmering van belichtingssysteem vindt in juni plaats.

 

De Martin podiumbelichting wordt ook gebruikt voor de slotceremonie van de Olympische Zomerspelen, op 24 augustus en voor de daarop volgende Paralympische Spelen van 6 tot 17 september. Martin verzorgt in China ook een belichtingssysteem voor de openingsceremonie in Tsingtao (Qingdao), de thuishaven voor zeilevenemen­ten.

Christian Engsted, CEO van Martin Professional: "Uiteraard zijn wij vereerd dat we opnieuw een rol te mogen spelen bij de technische organisatie van 's werelds meest prestigieuze sportevenement. Ons MAC 2000 Wash lampen zijn ideaal voor dergelijke grootschalige evenementen, vanwege de extreem hoge output, het bereik en de betrouwbaarheid. Martin's positie als marktleider met een uitgebreid wereldwijd netwerk, stelt ons in staat om deze ongekende hoeveelheden apparatuur te leveren en te installeren. Ons supportnetwerk biedt op locatie 100% ondersteuning gedurende het gehele evenement."

Tijdens de openingsceremonie in Peking Nationaal Stadion worden 80.000 toe-schouwers verwacht. De organisatie verwacht bovendien dat de ceremonie wereldwijd een ongeëvenaard aantal sportminnende televisiekijkers zal trekken.

Over Martin Professional

Martin professional werd opgericht in 1986 en heeft haar hoofdkantoor in Aarhus, Denemarken. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt dynamische verlichtingsproducten en -oplossingen, rookmachines en besturingssystemen voor entertainment, architectonische en commerciële toepassingen. Martin heeft wereldwijd 1.250 werknemers in dienst en beschikt over een distributienetwerk in bijna 100 landen en vier productiefaciliteiten. Martin zet zich in voor groei op de lange termijn met solide omzet- en winstcijfers. Daarbij wordt in alle vestigingen sterk rekening gehouden met aspecten m.b.t. milieu en ethiek. Martin Professional is eigendom van Schouw en Co, een holding met 1,6 miljard dollar aan omzet in 2007, genoteerd aan de beurs te Kopenhagen. Martin realiseerde in 2007 een totaalomzet van 234,5 miljoen dollar, een omzetstijging van 4,1% ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

Martin Professional verzorgde ondermeer de belichtingsystemen voor het Wembley stadion in Londen, het Eurovisie Songfestival in Belgrado, de Christina Aquilera Back to Basics World Tour, de Pink World Tour 2007, de Echo Award in Berlijn, de introduc­tie van de Mercedes C Class in Australië en de Rolling Stones World Tour 2005.

 

www.martin.com

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Nadere informatie omtrent het bovenstaande wordt u graag verstrekt door Larry Beck, PR Coördinator van Martin die via  00 1 719 686 0793 of  larry.beck @ martin.dk bereikbaar is of door Esben Lind van Lange PR A/S die via 00 45 25 14 58 16 of Esben @ langepr.dk kan worden bereikt.

 

27 juni 2008