NOC*NSF en de BSBN (Bobsleebond Nederland) zien beiden geen aanleiding om een eventueel verzoek voor versnelde naturalisatie tot Nederlander van de Duitse skeletonner Dirk Matschenz te ondersteunen.  Matschenz, die in het internationale circuit uitkomt onder Nederlandse licentie, haalde gisteren met een knappe prestatie een vierde plaats bij het Europese Kampioenschap in Sankt Moritz. De wedstrijd op de Zwitserse baan behoorde ook tot de wereldbekercyclus en werd gewonnen door de Canadees Jeff Pain. Matschenz finishte als tiende in de reguliere rangschikking.

Of Matschenz in aanmerking komt voor deelname aan de Olympische Spelen voor Nederland, is niet aan de orde omdat hij niet beschikt over de Nederlandse nationaliteit. Matschenz heeft wel een eerdere aanvraag tot naturalisatie ingediend, op algemene gronden. Die aanvraag zou versneld in behandeling kunnen worden genomen op grond van bijzondere sportieve omstandigheden. Daar is een normale procedure via de Ministeries van Justitie en van VWS voor nodig. Ook is instemming nodig van de direct betrokken sportorganisaties: het Duitse en Nederlandse NOC, de internationale federatie FIBT en het IOC.
 
De BSBN en NOC*NSF zijn van mening dat zij, indien ze daarvoor door de Ministeries van Justitie en VWS worden verzocht, op grond van sportieve en procedurele gronden geen aanleiding zien om een versnelde procedure te ondersteunen.
 
bron:NOC*NSF