330 militairen van 1 Logistieke Brigade van de Koninklijke Landmacht ontvangen donderdag 1 september in Ede de Nederlandse Herinneringsmedaille voor vredesmissies. Het gaat om militairen van het 'redeployement'-ondersteuningsdetachement. Zij ontvangen de medaille uit handen van brigade-generaal Rob Knol, voor hun logistieke bijdrage aan de vredesmissie in Irak. Het detachement haalde van 13 januari tot en met 28 april 2005 het materieel van de Irak-missie terug naar Nederland. Ook droegen zij zorg voor het afbreken of overdragen van de Nederlandse kampen. Het ging om de grootste Nederlandse logistieke operatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het detachement heeft haar taak een maand eerder kunnen afronden dan gepland. De
Nederlandse kampen zijn afgebroken of overgedragen aan de Britten en Irakezen en het materieel (1500 voertuigen en 1000 containers) en personeel (1750 militairen) zijn terug naar Nederland gehaald.

Met de terugkeer van het 'redeployement'-ondersteuningsdetachement sloot Defensie een periode van twintig maanden aanwezigheid in Irak af. In die periode hebben ruim 7000 militairen van de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee zich met succes ingezet voor de veiligheid en wederopbouw van de provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak.

bron:MinDef