Staatssecretaris Medy van der Laan brengt op uitnodiging van haar Chinese ambtsgenoot, vice-minister van Cultuur Meng Xiaosi, van 3 tot en met 9 september een bezoek aan China. Van der Laan is de eerste Nederlandse staatssecretaris van Cultuur die China bezoekt. China is  onlangs aangewezen als prioriteitsland in het internationaal cultuurbeleid, en er is veel belangstelling bij de Nederlandse culturele instellingen om de samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken.

Daarom reist in het gezelschap van Van der Laan een culturele missie mee met vertegenwoordigers van culturele fondsen en grote instellingen zoals de Mondriaanstichting, het Theaterinstituut Nederland, het Rijksmuseum, het Concertgebouw, ISCH, Holland Film, de Premsela Stichting en het Nederlands Architectuur Instituut.

Doel van de reis van de staatssecretaris is het leggen van formele contacten om culturele activiteiten over en weer te vergemakkelijken. Van der Laan ondertekent daartoe samenwerkingsovereenkomsten met de autoriteiten van Peking en Hong Kong. Op de Beijing Book Fair (4 september) zal Van der Laan een Chinese vertaling van een bloemlezing van Nederlandse poëzie aan haar Chinese collega presenteren. De culturele missie blijft langer in China om bestaande contacten te onderhouden en nieuwe te leggen. Naast Peking en Hongkong bezoekt de missie ook nog Guangzhou en Shanghai.

bron: OCW