Vanochtend hield de politie twee inwoners van Culemborg, 18 en 21 jaar oud, in hun woningen aan. De twee mannen worden verdacht van het plegen van inbraken en diefstallen. Een 17-jarige inwoner van Culemborg en een 25-jarige inwoner van Zaltbommel zijn vorige week eveneens aangehouden op verdenking van diefstal.

Deze aanhoudingen zijn gedaan in het onderzoek naar een serie inbraken in Culemborg. Op dinsdag 17 mei vond in het kader van dit onderzoek een grote politieactie in Culemborg plaats. Op deze dag zijn vijf personen aangehouden en werd er op 17 plaatsen huiszoeking gedaan. Deze personen zijn inmiddels in bewaring gesteld. De politie startte enkele maanden gelden een diepgaand onderzoek naar aanleiding van een serie inbraken in Culemborg. De inbraken vonden plaats in scholen en bedrijven. De politie zet het onderzoek voort en sluit nog meer aanhoudingen niet uit.

De politie meent met de aanhoudingen van deze verdachten een stap te hebben gezet in de bestrijding van de overlast in de wijk Terweijde. Deze verdachten zouden, in meer of mindere mate, mede verantwoordelijk zijn voor overlast en onrust in deze buurt. Een grote maar wisselende groep jongeren zorgt al lange tijd voor overlast, vernielt zaken, gebruikt geweld en intimideerde buurtbewoners.

In het kader van deze overlast is vorig jaar door de gemeente Culemborg het initiatief genomen om samen met partners (zoals de politie, het Palet en BCW) intensief te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de staatsliedenbuurt en naaste omgeving. Zo is vorig jaar een tijdelijke wijkpost geplaatst, is het jongeren- en opbouwwerk geïntensiveerd, zijn sinds april van dit jaar twee stadswachten actief in deze buurt en is sinds maart 2005 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de mogelijkheid tot verblijfsontzegging opgenomen. Daarnaast gaat ook de aanpak van criminele activiteiten gewoon door en worden concrete afspraken gemaakt met de officier van justitie voor een zogenaamde aanpak op maat. Een politieactie zoals die van vandaag past dan ook in deze aanpak. De gemeente beraadt zich op dit moment hoe de veiligheid en leefbaarheid in deze wijk verder aangepakt kan worden.

Bron: Politie Gelderland-Zuid

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular