Defensie centraliseert al zijn ondersteunende personeelsdiensten in Enschede. Het nieuwe Dienstencentrum Human Resources zal daardoor de komende jaren verder uitgroeien en werkgelegenheid verschaffen aan 600 medewerkers. Verder biedt Defensie aan de NAVO aan de Cimic-eenheid die nu in de Nassau-Dietzkazerne in Budel is gehuisvest, naar Twente te verhuizen.

Staatssecretaris Cees van der Knaap maakte dit vandaag bekend tijdens de officiële opening van het Dienstencentrum Human Resources op het Business & Science-park. De bewindsman heeft zich ingezet voor de vestiging in Enschede als compensatie voor het verlies aan arbeidsplaatsen door de sluiting van vliegbasis Twenthe.

Uiteindelijk worden alle ondersteunende personeelsdiensten van Defensie in het Dienstencentrum HR ondergebracht. De centralisatie maakt deel uit van de totale reorganisatie van de personeelsdienst van Defensie in het kader van de operatie “Nieuw Evenwicht”.

Afgelopen week besloot de NAVO de Cimic Group North om te vormen tot een kenniscentrum voor civiel-militaire samenwerking. Nederland biedt, als gastland van deze eenheid, de NAVO een nieuwe locatie aan. Een deel van de infrastructuur die Defensie op de vliegbasis Twenthe achterlaat, is namelijk goed bruikbaar voor dit kenniscentrum.

De Cimic-eenheid bestaat, naast cursisten, uit een vaste staf van circa tachtig militaire specialisten. Defensie heeft bij crisisbeheersingsoperaties specialisten nodig die door contacten met de lokale bevolking een bijdrage leveren aan de operatie en aan de opbouw van het gebied. Bij het winnen van vertrouwen spelen deze Cimic-functionarissen een belangrijke rol.

bron:MinDef