Melchior Bogaarts is maandag 16 mei benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Boogaarts is sinds 1971 verbonden aan het centrum voor parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als auteur van wetenschappelijke publicaties op het terrein van de politieke geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog.

Melchior Bogaarts heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Hij promoveerde in 1989 aan de Radboud Universiteit Nijmegen met het proefschrift "Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945, deel II: De periode van het kabinet-Beel 3 juli 1946-7 augustus 1948'. Tussen 1989 en 1995 heef hij nog drie delen toegevoegd. Deze gaan onder meer over de lotgevallen in Nederlands-Indië tussen 1946 en 1948 ten tijde van het kabinet Beel en over de periode van de wederopbouw, waarin volkshuisvesting en verkeer en waterstaat in die periode centraal staan. Als laatste afsluitende deel een Registerdeel samengesteld over de gehele periode van de periode Beel.

Boogaarts heeft daarnaast publicitaire en organisatorische activiteiten verricht op andere maatschappelijke terreinen. Vanaf 1989 organiseert hij reizen en dagexcursies voor leden van de Nijmeegse Historische Vereniging "Numaga'. Ook is hij zeer actief geweest voor de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Als 2de secretaris verzorgde hij de notulering, de bestuurlijke voortgang en het secretariaat van de Artistieke Commissie. In 2000 schreef hij geheel belangeloos de jubileumuitgave "Gouden Tonen" ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nijmeegse Stichting.

Ter gelegenheid van de officiële presentatie van het Registerdeel over de parlementaire geschiedenis van de periode Beel reikt loco-burgemeester de heer drs. P. Lucassen de versierselen die horen bij deze Koninklijke Onderscheiding uit aan Melchior Bogaarts. Dit gebeurt maandag 16 mei om 16.45 uur in de Callunazaal van Hotel Erica in berg en Dal.

bron:Gemeente Nijmegen