De internationale organisatie Memorial Historical, Educational, Human Rights and
Charitable Society wint de Max van der Stoel-prijs. Dat heeft de jury onder leiding van de OVSE Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden, Rolf Ekeàºs, bekend gemaakt.

Memorial, een koepelorganisaties actief in Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Letland en Georgië, rapporteert over schending van mensenrechten en rechten van minderheden, en verzamelt en verspreidt informatie hierover. Sinds haar oprichting in Moskou eind jaren tachtig heeft Memorial duizenden slachtoffers van onrecht, willekeur en vervolging geholpen.

De jury waardeert Memorial vanwege hun 'onophoudelijke en moedige inspanningen om
bewustzijn te creëren voor onrecht en mensenrechtenschendingen, en om vertrouwen op te bouwen tussen verschillende etnische groepen.' Ook roemt de jury hun inspanningen in de strijd tegen discriminatie en onderdrukking en het onderzoek naar en het volgen van interetnische spanningen en conflicten.

De prijs, een geldbedrag van 50.000 euro, is in 2001 ingesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken en is genoemd naar de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden, de Nederlandse oud-minister Max van der Stoel. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een individu of organisatie als waardering voor de buitengewone inzet en uitstekende resultaten op het gebied van verbetering van de positie van nationale minderheden in de lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. In 2003 is de prijs uitgereikt aan het Letse Centrum voor Mensenrechten en Etnische Studies.

Minister Bot zal de prijs uitreiken aan Memorial op woensdag 12 oktober om 17 uur in Het Spaansche Hof in Den Haag. Ook Van der Stoel en Ekeàºs zullen hierbij aanwezig zijn.
 
bron:BuZa