'Poëzie en schilderkunst' is het thema van de zevende editie van Gedichtendag, die zal plaatsvinden op donderdag 26 januari 2006. Poetry International, initiator van Gedichtendag, sluit daarmee aan bij het Rembrandtjaar. In heden en verleden hebben tal van dichters zich laten inspireren door de beeldende kunst, de schilderkunst en in het bijzonder ook de werken van Rembrandt. Poetry International stimuleert organisaties in het land om op Gedichtendag op de meest uiteenlopende manieren aandacht te besteden aan poëzie.

Menno Wigman schrijft Gedichtendagbundel
Menno Wigman zal de Gedichtendagbundel schrijven: tien nieuwe gedichten, die vanaf 26 januari 2006 voor een klein bedrag in de boekhandels te koop zijn. Wigman, die naast dichter ook vertaler en bloemlezer is, debuteerde in 1997. In vormvaste, ritmisch virtuoze en haast klassiek aandoende gedichten, geeft hij uiting aan de onlustgevoelens van de moderne tijd. Voor zijn tweede bundel 'Zwart als kaviaar' (2001) ontving Wigman de Jan Campertprijs. Recent verscheen 'Dit is mijn dag'. De Gedichtendagbundel wordt geproduceerd in samenwerking met uitgeverij Prometheus.
Voor Gedichtendag 2005 maakte Gerrit Kouwenaar de bundel 'het bezit van een ruïne'. Het boekje, gedrukt in een oplage van 20.000 exemplaren, was binnen korte tijd uitverkocht.

Gedichtendagprijzen 2006
Fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema, de Vlaamse radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute en journalist Ron Rijghard vormen de jury van de Gedichtendagprijzen. De prijzen voor de drie mooiste gedichten van 2005 worden bekendgemaakt op 26 januari 2006. Op Gedichtendag zullen de gedichten op grote schaal worden verspreid in Nederland en Vlaanderen. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro per gedicht verbonden, deels uit te keren in boekenbonnen.

bron:Poëtry International