Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. maakt bekend dat het een monoklonale antistof heeft ontdekt die bescherming biedt tegen het West-Nijlvirus. De onderzoeksresultaten tonen aan dat deze volledig menselijke monoklonale antistof, die is geïsoleerd uit patiënten die een besmetting met het West-Nijlvirus hebben overleefd, het virus effectief neutraliseerde in een celcultuur en muizen volledig beschermde tegen een besmetting die anders dodelijk zou zijn geweest.

Het hoofd van Crucell's Antibody Discovery Group dr. Jan ter Meulen maakt de ontdekking vandaag bekend op het 8ste jaarlijkse KIT-congres (Congres voor Infectieziekten en Tropische Geneeskunde) in Hamburg. Voor de ontdekking van deze antistof tegen het West-Nijlvirus had de groep in 2004 ook al antistoffen tegen SARS en hondsdolheid ontdekt. De antistof vormt een goede aanvulling op Crucell's ontwikkelingsprogramma voor een vaccin tegen het West-Nijlvirus, in het kader waarvan klinisch onderzoek nog voor het eind van 2005 van start zal gaan.

Terwijl het vaccin is bedoeld om infectie te voorkomen bij ouderen, die het grootste risico lopen om de meest ernstige vorm van de ziekte te krijgen, kan de antistof worden gebruikt bij mensen die al besmet zijn, om te voorkomen dat bij hen een mogelijk dodelijke hersenvliesontsteking optreedt.

"Ik ben er trots op dat wij er opnieuw in geslaagd zijn een antistof voor een ernstige infectieziekte te isoleren, zij het dat we nog maar aan het begin van het onderzoek staan. Hiermee maken wij waar wat wij beloofd hebben op een bijeenkomst met beleggingsanalisten eind november vorig jaar," zei Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Het West-Nijlvirus veroorzaakt ieder jaar ernstige epidemieën in de Verenigde Staten en elders. Wij blijven natuurlijk werken aan het ontwikkelen van een vaccin, maar het hebben van een antistof is een andere manier om ervoor te zorgen dat mensen niet ziek worden. Als er een epidemie uitbreekt, biedt een antistof passieve immuniteit en kan het als medicijn worden gebruikt voor mensen die anders mogelijk hersenvliesontsteking zouden krijgen."

Sinds het in 1999 voor het eerst in New York werd gesignaleerd, heeft het West-Nijlvirus zich verspreid over de gehele Verenigde Staten. Het wordt voornamelijk verspreid door de beet van geïnfecteerde muggen en kan een dodelijke vorm van encefalitis - dit is hersenvliesontsteking - veroorzaken bij de mens en bij sommige dieren. De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten beschouwen de ziekte nu als een weerkerende bedreiging, die elke zomer bij heet en vochtig weer de kop opsteekt. In 2004 werden er 2470 gevallen van de ziekte gemeld, waarvan 88 met dodelijke afloop.

bron:Crucell

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular