Treinreizigers in de avondspits ontvangen deze week op diverse stations in Nederland een bloemetje met een kaartje 'Welkom Thuis'. Met de actie wil de ontwikkelingsorganisatie Mensen in Nood/Cordaid aandacht vragen voor de mensen in Zuid Soedan die, soms na 20
jaar, weer terugkeren naar hun oude dorpen. Na een jarenlange oorlog is er vrede in het Zuiden, maar de terugkeerders komen in een gebied waar niets is; geen wegen, huizen, scholen of medische voorzieningen. Met de campagne 'Welkom Thuis' legt Mensen in Nood de
link met de vele mensen in Nederland die massaal zijn thuis gekomen na de vakantie. De campagne bestaat onder meer uit televisie- en radiospots, abri's en een éénmalige Koffietijd! uitzending die geheel in het teken staat van Soedan, zondag 3 september van 11 tot 14 uur op RTL 4.

In het Zuiden van Soedan heeft Mensen in Nood een groot terugkeerproject opgezet voor de vele duizenden mensen die terugkeren naar Zuid Soedan. De mensen zijn 20 jaar geleden de burgeroorlog in het zuiden ontvlucht naar Darfur. Omdat het leven in Darfur bijzonder gewelddadig is, vluchten mensen opnieuw weg, maar dit keer terug naar hun oude dorpen. Mensen in Nood vangt de vluchtelingen op bij de rivier de Kiir, de natuurlijke grens met Darfur. Daar vandaan worden ze met bussen naar de dorpen gebracht. Hier krijgen ze twee weken lang voedsel en een basispakket dat bestaat uit zeilen, dekens, muskietennetten en pannen. Het project is er op gericht de mensen zo snel mogelijk een zelfstandig nieuw leven op te laten bouwen. Op dit moment is het regenseizoen en kunnen de mensen niet reizen in Zuid Soedan, zodra de regen ophoudt wil Mensen in Nood zaden en gereedschap uitdelen waarmee mensen hun eigen akkertjes kunnen gaan bebouwen, om zo in hun eigen onderhoud te voorzien.

Met de campagne 'Welkom Thuis' wil Mensen in Nood aandacht vragen voor de situatie in Soedan en hoopt zij veel nieuwe donateurs te werven om onder meer de programma's in Zuid Soedan te kunnen blijven steunen. De bloemen worden op woensdag 30 augustus tussen 15 uur en 19 uur uitgedeeld op het Centraal Station van Utrecht en donderdagmiddag 31 augustus op hetzelfde tijdstip op de Centrale Stations in Amersfoort, Almere en Tilburg.

bron:Cordaid