Vanaf 5 oktober 2005 is de tentoonstelling Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf? in het Haagse Museon te zien. Leeuwen, tijgers, krokodillen, haaien en wolven. Hoe gevaarlijk zijn ze? En hoe gevaarlijk zijn wij voor hen? Deze familie-expositie gaat over de betekenis van grote en gevaarlijke beesten voor de mens.

Een avontuurlijke tocht door een spannend woud vol wilde dieren maakt het gevaar tot op de huid voelbaar. Toch is er niet alleen angst maar ook bewondering. En juist die combinatie maakt deze gevaarlijke dieren tot hoofdrolspelers in veel rituelen en mythen. Maar ook in het dagelijks leven lenen we graag hun machtige en vaak mooie imago: we lopen op panterschoenen, rijden in een Jaguar en stoppen een tijger in de tank. De expositie is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en is te bezoeken tot en met 4 juni 2006.

Angst en bewondering
Menseneters zijn angstaanjagend maar tegelijkertijd aantrekkelijk. Overal ter wereld krijgen deze dieren opmerkelijke talenten, specifieke eigenschappen en magische krachten toegedicht. Wolven bijvoorbeeld, worden vooral als eng, onbetrouwbaar en gevaarlijk gezien. In Europa heeft de angst en betrekkelijke last die men van deze dieren had, geleid tot jacht op alle mogelijke manieren. In andere delen van de wereld heeft de angst voor gevaarlijke dieren juist geleid tot een zekere bewondering. Menseneters belichamen zowel het kwade als het goede: angst, vernieling en dood, maar ook macht, status, overwinning en vruchtbaarheid. Zo werden de krachten van de krokodil in Egypte bewonderd en kreeg het dier een goddelijke status. Vorsten identificeren zich vaak met de kracht van de gevaarlijkste dieren om op die manier hun eigen macht te onderstrepen. In de
expositie is te zien dat de kracht van tanden en klauwen van gevaarlijke dieren werd ingezet als magisch middel in oorlogen of om mensen te beschermen. Menseneters spelen dus wereldwijd een belangrijke rol in het dagelijkse en rituele leven van de mens. In de tentoonstelling is hiervan een groot aantal voorbeelden te zien. De bezoeker wordt door een spannend bos geleid waar hij oog in oog komt te staan met de wilde dieren. De expositie toont honderden voorwerpen uit alle culturen, zoals jachtkleding uit Europa, een haaienharnas van de Gilberteilanden, tronen uit Afrika, een schild met tijgerhuid van de Naga, amuletten, maskers, een jaguarpak uit Zuid-Amerika, een kroon met echte leeuwenmanen uit Ethiopie en de met tijgerstrepen beschilderde staart van een F 16 gevechtsvliegtuig.

Aan de slag
Bezoekers van Menseneters worden op een interactieve wijze bij de tentoonstelling
betrokken. Er zijn films, spellen en verhalen en wie durft mag door de namaak- krokodil kruipen en rituele voorwerpen bekijken, net zoals de Papoea kinderen dat doen als teken van volwassenheid. Aai een haai en voel voorzichtig aan zijn tanden. Bovendien is het mogelijk dierenmaskers en amuletten te maken van haaientanden in de Werkhoek. Een reuze wereldkaart vertelt waar al deze gevaarlijke dieren wonen. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek waar leeuwen en tijgers kunnen worden aangeraakt.

Kinderboek
Bij de tentoonstelling verschijnt het kinderboek Menseneters; Koninklijke tijgers en heilige haaien, geschreven door de samenstellers van de tentoonstelling, Jet Bakels en Anne-Marie Boer, uitgeverij Leopold, prijs 15,95). Een boek vol verhalen, mythes en weetjes over mensenetende dieren. Lusten wolven wel Roodkapjes? Hoe verdedig je je tegen een woedende beer? Zorgen luipaarden in Afrika voor regen? Hoe komt het dat Tommy uit Sumatra een tijger heeft als grootvader?

bron:Museon