In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 mei aanstaande beleeft de aanleg van het viaduct Westergo te Zoetermeer een bijzonder hoogtepunt. In opdracht van de gemeente Zoetermeer en ProRail wordt het viaduct in à©à©n keer op zijn definitieve plaats boven de A12 en de spoorlijn Den Haag - Utrecht gereden.

De brug is op een voorbouwlocatie langs de snelweg opgebouwd. De inrijdoperatie heeft tot gevolg dat de A12 ter hoogte van Zoetermeer een nacht lang wordt afgesloten voor al het wegverkeer. Het 139 meter lange viaduct dient straks als fiets-, voetgangers- en ruiterverbinding tussen de woonwijken Rokkeveen en Meerzicht. Het viaduct is onderdeel van de verdere ontwikkeling van deze twee wijken. De situering van het viaduct is zo gekozen dat het ook de verder gelegen stedelijke en regionale recreatiegebieden met de wijken verbindt.

Tijdens de inrijdoperatie wordt de brug opgevijzeld tot de uiteindelijke afzethoogte en op speciale wagens met heel veel wielen, zogenaamde multiliners, geplaatst. Aangezien de brug in totaal zo'n 1000 ton weegt, vereist dit speciale maatregelen. Vanaf 16.00 uur wordt afslag Zoetermeer-centrum (afrit 6) vanaf Den Haag al afgesloten. Tijdens de rit naar de definitieve locatie wordt de A12 in beide richtingen afgesloten tussen het knooppunt Prins Clausplein en afrit Zoetermeer Pijnacker van 23.30 uur tot 08.00 uur. Al eerder op de avond, vanaf 20.30 uur, zijn er minder rijstroken beschikbaar. Doorgaand verkeer tussen Den Haag en Utrecht wordt omgeleid via de A4 en de N11. Vanaf Gouda wordt verkeer richting Den Haag omgeleid via de A20 en de A13. Wanneer de brug op zijn plek ligt en de multiliners zijn afgevoerd, kan de A12 weer volledig worden gebruikt door het snelwegverkeer. Met behulp van vijzels op de betonnen landhoofden zakt de brug tot op de definitieve hoogte.

ProRail is niet de enige in Zuid-Holland die werkt aan het verbeteren van de infrastructuur. In de nacht van 21 op 22 mei wordt ook de tijdelijke brug opgebouwd op de A20 richting Gouda/Utrecht tussen het knooppunt Kleinpolderplein en het knooppunt Terbregseplein. Het verkeer vanaf de A13 kan daardoor geen gebruikt maken van de A20 richting Gouda/Utrecht en wordt omgeleid via de A4, A15 en de A16. Verkeer moet rekening houden met vertraging en extra reistijd.

bron:Prorail