Tijdens een spannende ontknoping van de slotrace van de Red Bull Air Race World Series 2005 heeft Amerikaan Mike Mangold voor eigen publiek alle verwachtingen waargemaakt. Als eerste in de historie schrijft hij het Wereldkampioenschap Air Racen op zijn naam. In de zevende en tevens laatste race in de World Series bewijst de voormalige Top Gun piloot zijn overmacht. Met twee foutloze runs
is hij niet alleen de winnaar van de race, maar bewijst hij ook de beste air racer ter wereld te zijn.

 

Met 36 punten blijft Mangold in het eindklassement zijn rivaal Peter Besenyei (HUN) vier punten voor. Tussen de nummer twee en drie, Mike's andgenoot Kirby Chambliss, gaapt een onoverkomelijk gat van 11 punten. Mangold hamerde voorafgaand aan de race op het belang foutloos te blijven. Dat heeft hij kunnen waarmaken, zelfs terwijl de spanning om voor eigen publiek te vliegen door zijn keel gierde. Neerlands trots Frank Versteegh eindigde tijdens de San Francisco race op de eennalaatste plaats waarmee hij het tot een achtste plek in het eindklassement schopt. Hij blijft zijn collega piloten Alexander MacLean (ESP) en Nigel Lamb (ZIM) nipt voor.

Met de winst in San Francisco brengt Mangold zijn schare overwinningen dit seizoen op vijf. Eerder won hij al in Rotterdam, Ierland, Engeland, Oostenrijk en Boedapest. Uit deze vijfde zege blijkt de vorm waarin Mangold het hele seizoen al verkeert. Hoewel Mangold de race die plaatsvond tussen de fameuze Golden Gate Bridge en het voormalige gevangeniseiland Alcatraz niet hoefde te winnen om de wereldtitel veilig te stellen, was het toch zijn eer te na om niet vol voor de overwinning te strijden.

Honderdduizenden toeschouwers waren in een zonovergoten San Francisco getuige van de slotrace van de World Series. Na het succes van deze nieuwe sport gedurende het eerste jaar, hebben de organisatoren aangekondigd volgend jaar tien Air Races te voorzien in landen als Spanje, Turkije, Duitsland, Amerika (Miami en San Francisco), Canada (Toronto) en Australië (Perth). Nederland staat in 2006 niet op de agenda.

bron:Red Bull