Milieubewust bloemen kopen is voor de consument niet goed mogelijk. Bloemen uit een kas kosten erg veel energie om te telen. Bloemen van de koude grond krijgen veel chemische bestrijdingsmiddelen toegediend. Het gebruik van energie en van schadelijke bestrijdingsmiddelen neemt in de bloementeelt af, maar de milieubewuste consument heeft nauwelijks een keuze.

85 Procent van de hier verkochte bloemen komt uit Nederland. Het telen van een bos bloemen in een kas kost evenveel energie als het overvliegen van deze bos uit een ver oord. Eà©n boeket telen in een kas, of het van ver halen is vergelijkbaar met de energie die nodig is om thuis achttien keer de was te doen op veertig graden. Het is genoeg om vierentwintig dagen televisie te kijken (gemiddeld gebruik), of om twaalf dagen te koken op gas. Allemaal voor à©à©n boeket van gemiddeld twintig bloemen.
Wie op energie wil letten bij de aankoop van bloemen zou in de lente kunnen vragen om narcissen en krokussen, in de zomer om zonnebloemen, gladiolen en dahlias en in de herfst om anjers en chrysanten. Dit zijn allemaal seizoensbloemen van de open grond die het milieu minder belasten en minder energie kosten. Helaas is bij de verkoper niet altijd bekend hoe de bloemen zijn geteeld. Zeker niet als ze in grote partijen op een veiling zijn gekocht. Milieu Centraal vindt dat bij bloemen de herkomst en teeltmethode vermeld zou moeten worden.

Van een aantal soorten bolbloemen is de bol eerst buiten opgekweekt om daarna in de kas de bloemen te telen. Buiten worden veel bestrijdingsmiddelen ingezet en eenmaal binnen kosten deze bloemen extra energie. Dit soort bloemen zijn volgens Milieu Centraal af te raden. Tulpen, krokussen, narcissen en lelies veroorzaken veel milieuvervuiling door bestrijdingsmiddelen à¨n gebruiken energie voor de kasteelt. Maar ze kosten niet zoveel energie als de meeste snijbloemen. Minder dan à©à©n procent van de bloemen wordt onder EKO-keurmerk verkocht. Het komt nauwelijks op de bloemenmarkt voor. Dit merk let op het telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen, maar deze bloemen komen geregeld uit de kas en hebben extra energie gekost. De Nederlandse consument besteedt gemiddeld per jaar 60 euro aan bloemen. De helft daarvan is voor eigen gebruik, de andere helft om weg te geven. Een milieubewuste consument zou minder bloemen tegelijk kunnen kopen bij een goede bloemist; een paar van goede kwaliteit bijvoorbeeld die met wat blad erbij fraai ogen in een vaas. Door bloemen goed te verzorgen staan ze langer. Een milieubewust alternatief voor snijbloemen is het kopen van potplanten met bloemen. Deze gaan veel langer mee en dat scheelt energie.

bron:Milieu Centraal