De voorbereidingen voor de ontplooiing van Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn in volle gang. Eind februari is ook een medisch team op het vliegveld van Kandahar neergestreken. Het werkt samen met de overige coalitiepartners in het Role III hospital. Het team bestaat uit elf personen; onder andere een chirurg, anesthesist, operatieassistent en verpleegkundigen. Een deel van hen is gemilitariseerd voor deze missie.

Zo ook anesthesieassistent eerste luitenant Johan van den Bos. “In principe ga ik alleen mee op peacekeeping missies”, zegt hij, “maar voor deze uitzending is mijn contract aangepast. Ik wilde zelf graag mee en mijn gezin staat erachter. Het leek me een mooie ervaring en dat is het ook. Ik moest vooral wennen aan alle militaire aspecten. Het samenwerken in een gemengd team van Nederlanders, Canadezen en Amerikanen is ook bijzonder. Voor het werk zelf maakt het niet veel uit. Als ik een verschil moet noemen, dan ligt dat daarin dat de oorzaak van een trauma anders is dan je in Nederland gewoonlijk binnen krijgt.”
De huidige patiënten in het hospitaal, een aantal Canadezen, Roemenen en Afghanen, zijn gewond geraakt bij een bomexplosie of een vuurgevecht. Deze dag wordt een Afghaanse militair geopereerd. Hij is in beide onderbenen geschoten met een AK-47. Het ziet er niet best uit, maar de Canadese chirurg Steve Massoeurs probeert zo goed en zo kwaad als het kan de man letterlijk weer op de been te krijgen.
Ondertussen houdt soldaat 1 Mandy Vermuë op de verpleegafdeling een Canadese militair in de gaten. De man heeft een scherf in zijn voet en een schotwond in zijn heup. Hij komt net bij uit de operatie, maar naar omstandigheden gaat het heel goed met hem. Vermuë is in Nederland werkzaam als chauffeur gewondenverzorger bij 421 Hospitaalcompagnie. Hier werkt ze echter als assistent op de verpleegafdeling. Gevraagd naar haar meest indrukwekkende ervaring tot nu toe zegt ze: “Toch wel de raketinslag deze week. Het is mijn eerste uitzending, dus ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”
Voor soldaat 1 Cranen was het een bijzondere nacht, zij ging net naar buiten om even een sigaretje te roken toen het projectiel insloeg. Schrikken dus. Een paar uur later diende zich een volgende uitdaging aan. Met haar bevordering in aantocht werd zij door haar collega’s aan een heuse korporaalstest onderworpen. Maar na zo’n nacht is dat eitje. Cranen doorstond de test met glans en even later werden haar verse strepen met een alcoholvrij biertje natgemaakt.
bron:MinDef