Vier F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht verzorgen zondag een fly-by voor de start van de A1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Het kwartet passeert even voor 15.00 uur in formatie op een hoogte van crca 150 meter de finishlijn. Hiermee wordt een groet gebracht aan de bezoekers, de deelnemende teams en het Nederlandse A1 Grand Prix team in het bijzonder.

 

De A1 Grand Prix is een mondiale Grand Prix serie waarin 25 landen uit zes continenten in twaalf races tegen elkaar strijden om de “World Cup of Motorsports”. Dit unieke autosportevenement met grote internationale uitstraling vindt dit jaar voor het eerst in Nederland plaats. De race wordt in tientallen landen uitgezonden en de verwachting is dat 80.000 mensen het evenement zullen bezoeken.

Omdat de vliegende F-16 vaak wordt vergeleken met de rijdende F1 racewagen waarbij hightech en teamwork sleutelbegrippen zijn, is Defensie ingegaan op het verzoek voor een spectaculaire bijdrage. Ook dient de aanwezigheid van de luchtmacht wervingsdoeleinden. De organisatie heeft namelijk veel nieuw personeel nodig voor vliegende en technische functies.

De F-16´s die de fly-by verzorgen, zijn afkomstig van vliegbasis Volkel. Die wordt op zondag van 13.30 tot 15.30 uur opengesteld voor het vertrek en de terugkomst van de jachtvliegtuigen.

bron:MinDef