De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn zaterdag verrast met een bezoek van minister-president Jan Peter Balkenende. Samen met staatssecretaris Cees van der Knaap maakte de premier per C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht een rondgang langs de bases in Tarin Kowt, thuisbasis van Task Force Uruzgan, Kandahar Airfield (KAF) en Kabul International Airport (KAIA).

 

In de Afghaanse hoofdstad had de premier een ontmoeting met president Karzai, in aanwezigheid van Van der Knaap. De staatssecretaris was overigens al langer in het gebied. Van der Knaap arriveerde donderdagmorgen op KAIA en reisde daags daarna door voor een bezoek aan het kamp in Tarin Kowt, dat nog steeds in opbouw is. Hij sprak daar onder andere met de commandant TFU kolonel Theo Vleugels en de commandanten van het Provincial Reconstruction Team (PRT), luitenant-kolonel Nico Tak, en van de Battle Group, overste Piet van der Sar.

Net als Balkenende toonde Van der Knaap zijn grote bewondering voor de inzet van de Nederlandse militairen onder moeilijke omstandigheden. Zowel op Tarin Kowt als in het veel kleinere Deh Rahwod hebben de Nederlanders veel last van hitte en stof. Tot nu is de situatie in Urzuzgan relatief rustig. "Wij als regering hadden het gemakkelijk en hoefden alleen de beslissing te nemen, u heeft de zware taak deze uit te voeren. Daarmee verdient u diep respect", sprak minister-president Balkenende.

bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular