Minder bedrijven werden in 2005 het doelwit van criminaliteit. Alleen in de detailhandel bleef het percentage gelijk. Dat blijkt uit de monitor Criminaliteit bedrijfsleven. Het schadebedrag is met 10% gedaald tot 619 miljoen euro. Het onderzoek is gehouden in opdracht van de ministeries van BZK en Justitie.

Onderzoeksresultaten
In de bouw, horeca, transport en zakelijke dienstverlening daalde het percentage bedrijven dat doelwit werd van criminaliteit, met 4% tot 12%. In de vijfde onderzochte sector, de detailhandel, werden evenveel bedrijven getroffen als in 2004.

Opvallende resultaten uit de monitor zijn:
40% minder diefstallen in de transportsector;
25% minder vernielingen in de bouw;
24% minder inbraken in de detailhandel;
67% van alle diefstallen in de detailhandel wordt gepleegd in 3% van het totaal aantal vestigingen. Vooral supermarkten, warenhuizen, drogisterijen en kledingzaken zijn het slachtoffer.
Veilig ondernemen
Het kabinet wil dat de criminaliteit tegen bedrijven in 2008 20% minder is dan in 2004. Bedrijfsleven en kabinet hebben daarover afspraken gemaakt in het Actieplan Veilig ondernemen. De aanpak van criminaliteit tegen bedrijven maakt ook deel uit van het Veiligheidsprogramma.
bron:BZK