Het is mogelijk chips te fabriceren met lagere gehaltes ongezonde vetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De VWA onderzocht vijfentwintig merken naturel chips op de aanwezige vetten. Aanleiding voor dit onderzoek is de voedselconsumptiepeiling van het RIVM, waaruit blijkt dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen en dat chips verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de ongezonde vetten die consumenten binnenkrijgen.

Deze vetten, transvet en verzadigd vet, verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de consumptie van transvetzuren en verzadigde vetzuren daarom verminderen. De industrie en de horeca hebben hun eigen verantwoordelijkheid genomen en een Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling opgericht.
Uit het onderzoek van de VWA blijkt dat er in chips minder dan een procent aan transvetzuren zit, een duidelijke afname in vergelijking met de huidige gegevens uit de Nederlandse voedingsmiddelentabel van het Voedingscentrum. Het gehalte aan verzadigde vetzuren is gemiddeld dertien procent en blijkt daarmee verdubbeld. Technologisch blijkt het echter mogelijk chips te produceren met zowel weinig transvetzuren als weinig verzadigde vetzuren. In drie lightvarianten blijkt dit het geval. Chips met een laag gehalte verzadigd vetzuur en een laag transvetzuurgehalte blijken dus mogelijk.
bron:VWA