De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) uit haar zorgen over het toenemend gebruik van mini bikes door (jonge) consumenten. Mini bikes of pocket bikes zijn miniatuuruitvoeringen van motoren en drie- en vierwielige voertuigen zoals quads. Ze worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Enkele EU lidstaten hebben ernstige en dodelijke ongevallen met deze producten gemeld en hebben grove ontwerp- en constructiefouten ontdekt.

Er is sprake van een toenemende import van goedkope mini bikes in de Europese Unie. Deze ‘zak’-machientjes worden op dit moment in toenemende mate aangeboden aan de consument via onder andere trendy fietsenzaken, zelfbedieningsgroothandelaren, internet en zelfs als gift bij bijvoorbeeld een GSM-abonnement.

Mini bikes zijn, ondanks hun aantrekkelijke formaat, beslist niet bedoeld als speelgoed voor kinderen. De motoren kunnen soms snelheden tot 70 kilometer per uur bereiken. Het gebruik van mini bikes op de openbare weg is overigens in de meeste gevallen sowieso verboden.

De VWA bereidt momenteel een handhavingsactie voor, gericht op de veiligheid van mini bikes die aan de consument worden aangeboden.

Het gebruik van een mini bike op de openbare weg is alleen toegestaan als de mini bike is voorzien van een typekeuring en verzekerd is. De typekeuring is te herkennen aan een negentiencijferige code die is ingeslagen in het frame.

Bron: Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)