Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat ouders best meer en hogere eisen mogen stellen aan de kwaliteit, openingstijden en de geboden diensten van de kinderopvang. "Ik reken ook op u ouders. Door de nieuwe Wet kinderopvang bent u klant geworden en kunt u eisen stellen. Steek dus wat vaker uw vinger op. Geef aan wat u wilt. Het feit dat er nu een vrije markt is betekent ook dat u mag vragen", aldus minister De Geus.

De bewindsman wendde zich tot de ouders op een bijeenkomst in Amsterdam waar de jaarlijkse Managementprijs Kinderopvang werd uitgereikt.

Minister De Geus maakte verder bekend dat het ministerie van SZW subsidie heeft uitgetrokken voor een project van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, voor de ontwikkeling van een zogenaamde kinderopvangkaart. Hiermee kunnen ouders beter geïnformeerd een weloverwogen en verantwoorde keuze voor een kindercentrum maken. Ook de kindercentra kunnen er hun voordeel mee doen. De Geus verwacht dat een dergelijke kaart de positie van ouders als consument van kinderopvang zal versterken. 

De Stichting Managementprijs Kinderopvang werd in 1999 door managers en adviseurs in de kinderopvang opgericht. Doel van de jaarlijkse prijs is de kwaliteit van het management in de kinderopvang te bevorderen door managers in de kinderopvang die een inspirerend voorbeeld zijn voor hun collega's voor het voetlicht te brengen, aldus de organisatie.

bron:SZW