Zaterdag 23 april vindt in Utrecht de Nationale Wijkbeurs 2005 plaats. Tijdens de beurs reikt minister Donner van Justitie de EigenWijze Buurt-prijs uit en houdt een toespraak over het belang van sociale cohesie. Nationale Wijkbeurs is bedoeld voor mensen uit het hele land die werken aan het creëren van een sterke samenleving. Naast de uitreiking van de EigenWijze Buurt-prijs wisselen tijdens de beurs presentaties van vernieuwende initiatieven af met debatten over kansen en bedreigingen in onze maatschappij.

Nationale Wijkbeurs vindt voor de derde keer plaats. Bezoekers maken tijdens de beurs kennis met initiatieven die het samenleven in onze gemixte buurten een slinger geven en geven daarnaast zelf hun inbreng. Bijvoorbeeld tijdens een discussie over islam & dialoog; onder leiding van Mohamed Ajouaou (theoloog) gaan Marianne van den Anker (wethouder Rotterdam) en Awais Hassan (Rotterdamse Jongeren Raad) met elkaar in debat. Rotterdam is à©à©n van de eerste Nederlandse gemeenten die stadsbreed het zogenoemde ´Islam debat' startte, waaraan inmiddels diverse organisaties en burgers deelnemen. Kan dit voorbeeld ter inspiratie dienen voor andere steden?

Naast diverse workshops kunnen bezoekers gedurende de hele dag deelnemen aan het EigenWijze Buurt-spel. Een spel, waarbij spelers aan de hand van allerlei vragen stilstaan bij de sfeer en beleving van hun wijk. Het spel is ontwikkeld door WijkAlliantie en Shell Cares en heeft als doel het vormen van een ideaal bewonersnetwerk.

EigenWijze Buurt-prijs past geheel bij het thema van deze dag. De prijs roept bewoners op zelf aan de slag te gaan om de leefbaarheid in hun buurt of wijk te verbeteren. Daartoe worden mensen uitgedaagd een EigenWijs Buurt-elftal te formeren. Bewoners uit Dordrecht, Almere en Amsterdam zijn op dit moment aan de slag met het voorbereiden en uitvoeren van allerlei buurtacties om deze prijs voor het beste ´eigenwijze buurtelftal' in de wacht te kunnen slepen. Eà©n van hen ontvangt persoonlijk uit handen van minister Donner een wisselbeker en een geldbedrag om de goede acties voort te zetten.

bron: Wijkalliantie