Minister van Defensie, Henk Kamp, bezoekt vandaag en morgen (6 en 7 juni) Noorwegen. Eerst heeft hij in Oslo bilateraal overleg met zijn Noorse ambtgenote Kristin Krohn Devold. De bewindslieden zullen onder meer spreken over Noors-Nederlandse samenwerking, vooral op het gebied van luchtverdediging.

Vervolgens brengt minister Kamp een bezoek aan de oefening Iron Sword, een training van de landcomponent van de Nato Response Force (NRF) 4. Deze component bestaat uit 6000 militairen en is voornamelijk opgebouwd uit Nederlandse eenheden. Aan de oefening, noordoost van Hamar, doen naast Nederland een tiental landen mee, waaronder Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Groot Brittannië.

Iron Sword is à©à©n van de grootste oefeningen voor de Koninklijke Landmacht, sinds de focus op expeditionair optreden ligt. Het overgrote deel van de Nederlandse militairen komt van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Het hoofdkwartier van het 1 Duits-Nederlandse Legerkorps fungeert als commando-eenheid.

De Nato Response Force vormt een internationale troepenmacht die binnen dertig dagen in een willekeurig crisisgebied, waar ook ter wereld moet kunnen opereren. Sinds de NAVO in 2002 in Praag tot oprichting van de NRF besloot, is deze eenheid uitgebouwd tot een troepenmacht van 17.000 militairen. Ze zijn afkomstig van de marine, landmacht en luchtmacht van verschillende NAVO-lidstaten. In 2006 moet hun aantal zijn uitgebreid naar 20.000.

bron:MinDef