Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat reikt zaterdag 28 mei 2005 op symbolische wijze de Zuidoostpas uit aan bedrijven in Amsterdam Zuidoost. De pas is een mobiliteitsmaatregel die getroffen is vanwege het groot onderhoud Gaasperdammerweg (A9).

De pas biedt forenzen een goed alternatief om de files te mijden en is geldig van 30 mei tot en met 16 september 2005. De pas biedt alle werknemers van deelnemende bedrijven de mogelijkheid om van maandag t/m vrijdag met de trein te reizen op het traject dat op de pas vermeld is. Dat geldt ook voor bussen uit .t Gooi en Almere en alle metrolijnen in Amsterdam naar hun bestemming in Zuidoost.  
De Zuidoostpas is tot stand gekomen met medewerking van het bedrijfsleven in Amsterdam Zuidoost en de vervoerders NS, Connexxion en GVB en wordt verstrekt door de Stichting Amsterdam Zuidoost Bereikbaar.  
 
Inmiddels zijn er ruim dertig bedrijven die deelnemen aan de Zuidoostpas. Zowel het bedrijfsleven als het ministerie van Verkeer en Waterstaat investeren beide een kleine 1 miljoen euro in locatiebereikbaarheid. Samen met staatssecretaris Wijn heeft de minister ervoor gezorgd dat de pas een fiscaal vriendelijk karakter heeft.  
De Zuidoostpas is ontwikkeld in het kader van groot onderhoud Gaasperdammerweg (A9) op initiatief van Rijkswaterstaat en de stichting Verkeer.advies. De pas is voor forenzen die werken in Amsterdam Zuidoost / Amstel Business Park of Diemen Zuid. Dagelijks gaan ruim 30.000 werknemers met de auto naar en van het gebied. Om de verwachte files tot normale proporties terug te brengen moeten dagelijks zeker 5.000 auto.s van de weg. Inmiddels hebben ruim 16.000 forenzen de Zuidoostpas in hun bezit. 
 
27 mei Weekeindafsluiting Gaasperdammerweg  
De Gaasperdammerweg (A9) gaat vanaf 27 mei 20.00 uur op de schop want dan start het Groot Onderhoud. Het werkterrein wordt ingericht, er worden onder andere doorsteken gemaakt, asfalt verwijderd en de A9 wordt opnieuw ingedeeld voor het verkeer. Tot maandag 30 mei is de Gaasperdammerweg voor alle verkeer afgesloten vanwege het inrichten van het werkterrein.  
 
Vanaf maandag 30 mei 05.00 uur zullen de weggebruikers in de ochtendspits voor het eerst te maken krijgen met à©à©n rijstrook in beide richtingen. In beide richtingen is tijdens de gehele werkperiode slechts à©à©n rijstrook beschikbaar op de Gaasperdammerweg. Alle op- en afritten zijn afgesloten met uitzondering van de afrit AMC vanaf rijksweg A2. Ondanks de mobiliteitsmaatregelen, onder andere de Zuidoostpas en omleidingsroutes die getroffen zijn, verwacht Rijkswaterstaat file en/of langzaam rijdend verkeer. Rijkswaterstaat vraagt de weggebruikers die in de omgeving van Amsterdam of in Zuidoost werken, zoveel mogelijk gebruik te maken van de trein of op een andere wijze naar het werk te komen. 
 
 
bron:VenW